Fra venstre: Kjetil Bjerkestrand, Alexander Wefald, Hilde Midthjell, Asbjørn Rachlew, Jon Ivar Johansen, dr. Anders Ericsson og André Haaland.
Årets konferanse ble holdt mandag 6. mai på hotell Bristol i Oslo, med vår dyktige Marshmallow-kollega André Haaland som konferansier. Førstemann ut til å snakke var vår egen Jon Ivar Johansen som ga en flott innføring i hvorfor vi tar irrasjonelle valg ut ifra et atferdsøkonomisk perspektiv.
Etter Jon Ivars innlegg, fremførte fiolinist Arve Tellefsen og komponist Kjetil Bjerkestrand vakker musikk som satt den rette stemning for resten av konferansen. Arve og Kjetil er musikere i verdensklasse, og det var nettopp musikere hovedforedragsholder dr. Anders Ericsson begynte å studere da han ville finne ut hva som gjør at noen blir eksperter på sitt felt. Dr. Ericsson holdt tre innlegg om det han har forsket mest på de siste 30 årene: deliberate practice. Mange forbinder han kanskje med den såkalte 10 000-timersregelen, altså at man må trene 10 000 timer for å bli god i noe. Dr. Ericsson forklarte at dette må tas med en klype salt og at hvordan du trener er viktigere enn antall timer du trener. Gjennom eksperimenter og observasjoner har han funnet noen fellestrekk mellom de som blir best:
- De jobber med en coach/mentor/veileder
- De setter seg mål utenfor komfortsonen
- De fokuserer på det som vil gjøre dem bedre
- De får kontinuerlig og konkret feedback på det de gjør
Mellom dr. Ericssons innlegg fikk vi høre hvordan teorien kan se ut i praksis. Tidligere OL-deltaker Alexander Wefald snakket om sine erfaringer med å gå fra å være toppidrettsutøver til å jobbe med ledelse og salg. Wefald er blant annet opptatt av å sette fokus på aktiviteter og hva vi gjør, fremfor å kun fokusere på sluttresultater og prestasjoner. Ifølge Wefald er det gjennom fokus på gode rutiner og felles praksis at resultatene kommer – både i OL-forberedelser og i næringslivet.
En annen som har oppnådd gode resultater i løpet av sin karriere, er Hilde Midthjell. Selv om hun fikk toppkarakterer på medisinstudiet, valgte hun å hoppe av for å bli gründer. Hun hadde lite erfaring med business, men bøttevis med disiplin og hårete mål. Etter 20 år hadde selskapet hennes Dermagruppen 400 millioner i omsetning med 19 millioner på bunnlinjen. Etter å ha solgt Dermagruppen, kunne Hilde valgt å bli i komfortsonen, men hun valgte heller å ta fatt på et nytt prosjekt: Nemlig å snu Dale of Norway etter ni år med røde tall. Dette klarte hun etter relativt kort tid.
Det kan være fristende å bli i komfortsonen og fortsette slik man alltid har gjort. Konferansens siste foredragsholder, Asbjørn Rachlew, vet mye om det. I løpet av sin karriere som etterforsker har han blant annet jobbet med å få alle i Politiet til å bruke samme, evidensbaserte avhørsmetode. Det var ikke lett, men det var et viktig tiltak for å øke kvaliteten på avhør av mistenkte. I tillegg var han en pådriver for å innføre videoopptak av alle avhør, noe som har bidratt til mer åpenhet rundt praksis og ikke minst gjort det lettere å få feedback fra kolleger. Dette er helt i tråd med dr. Ericssons forskning, som sier at feedback er essensielt for forbedring.
Vi i NUDGEit syns årets konferanse hadde et spennende tema og inspirerende foredragsholdere. Vi oppfordrer alle som er opptatt av forskning, næringsliv og offentlig virksomhet til å delta på neste års konferanse!